PERCIKAN


Definisi Percikan
Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka pula percikan ialah titik-titik air atau warna yang berserak-serak ke sana sini setelahair atau warna itu terhempas ke suatu permukaan.Makna kedua ialah menghambur ke sana sini, memantul berselerak ke sana sini.Makna ke tiga ialah sesuatu yang memercik, menyebabkan berpercikan, merenjisi.Percikan adalah satu teknik mengaplikasikan sedikit curahan atau titikan warna ke atas permukaan yang dipilih.Percikan seolah-olah memberi kesan seperti permukaan batu atau marble..Cat emulsi paling senang dimulakan kerana cepat kering dan tidak rosak di antara satu sama lain.

TEKNIK PERCIKAN
·         teknik hiasan catan dengan mengetuk atau menjentik bahagian bulu berus yang akan menghasilkan kesan a speckled granite
·         Berbagai jenis berus boleh digunakan untukmenghasilkan percikan. Di sekolah biasanya murid menggunakan berus gigi terpakai dan berus lukisan yang keras.
·         teknik corakan warna dihasilkan dengan tepukanatau jentikan menggunakan berus lukisan yangmengandungi warna ke atas permukaan yang rata.

Contoh Karya Percikan:No comments:

Post a Comment