MOZEK


Def inisi Mozek
               Glosari Seni Lukis, mozek boleh didefinisikan sebagai satureka bentuk atau gambar yang dibuat daripada serpihankaca, kayu, marmar atau pecahan tembikar.
Sebuah gambar atau corak hiasan dibuat denganmenyusuncarikan kecil bahan-bahanseperti kaca,marmar dan seramik(tessera), di susun di atas dinding,lantai atau permukaan yang tidak rata dan menghasilkan pantulan /kilauan.

SEJARAH MOZEK
              Mengikut sejarah lama mozek telah diperkenalkan oleh orangGreek.Pada asalnya mereka mencipta mozek untuk tujuan menghiaspermukaan lantai.Orang Roman pula menghias batu, marmar, seramik menggunakanteknik mozek pada permukaan dinding dan lantai. Manakala orangKristian Orthodok Byzantine pada abad ke 16 menghiasi gerejamereka dengan teknik mozek.Kini teknik mozek luas digunakan dalam pembinaan bangunan danaktiviti seni di sekolah.

 Teknik  mozek
           Terdapat tiga jenis teknik menghasilkan mozek iaitu secara ÂdirectmethodÊ, Âindirect methodÊ dan Âdouble direct methodÊ.Setiap teknik dalam aktiviti mempunyai perbezaan dari segipenggunaan alatan, bahan dan media.
             Potongan kertas boleh dijalankan dengan berbagai bentuk dantidak terhad kepada satu bentuk sahaja.Penyesuaian warna untuk mozek perlu dibuat dengan teliti untukmenampakkan prinsip kontra pada objek yang dihasilkan.Teknik mozek timbul(relief) lebih sesuai menggunakan bahan-bahan timbul.
              Mozek merupakan Satu imej yang berasingandan tidak bertindih,disusun secara bersebelahan.Ia juga satu bentuk seni di mana kepingan bahan semula jadi atau bahan buatan manusia yang berwarna disusun bersebelahan tidak ditindih di atas permukaan rata untuk menghasilkan gambar atau corak.. 
 Contoh karya Mozek


No comments:

Post a Comment